Retsina

Retsina

Retsina (Grieks: Ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Als het als rosé wijn voorkomt, heet het kokineli. Net zoals het veel sterkere ouzo, is retsina één van de Griekse nationale dranken. Het generieke Griekse woord voor wijn is overigens krasi, in het klassiek Grieks was dit oinos, waar het woord oenologie van is afgeleid. Op etiketten van wijnflessen leest men overigens vaak erythros oinos dan wel aspros oinos — het archaïsch taalgebruik houdt gezien het wat formele gebruik hiervoor wel stand. Men bestelt krasi kokkino, resp. krasi aspro.

Al duizenden jaren geleden werd retsina in amforen bewaard die verzegeld werden met hars van pijnbomen, waardoor de wijn op natuurlijke wijze en onopzettelijk een harssmaak kreeg. Later, toen wijn in vaten en flessen bewaard werd, verdween deze harssmaak uiteraard. Om toch de oude vertrouwde harssmaak in de wijn te hebben, wordt daarom sindsdien kunstmatig hars van de Aleppoden aan de wijn toegevoegd. De harssmaak kan zeer sterk variëren per merk.

Retsina smaakt volgens de liefhebbers uitstekend bij een Griekse maaltijd. In Griekse restaurants kan dit altijd bij de maaltijd besteld worden. In feite kan men de Griekse keuken niet goed leren kennen zonder deze wijn te hebben geproefd. Het beste kan hij koel geserveerd worden. Niet iedereen kan echter de smaak van retsina waarderen.

Het Franse raisin en het Nederlandse rozijn zijn aan het woord retsina verwant.

Comments are closed.